جنگل هیرکانی
جنگل های هیرکانی در زبان رایج و عامیانه ی مرم ایران جنگل های شمال نامیده می شود و این جنگل ها متراکم ترین ناحیه جنگلی ایران را تشکیل می دهند. این جنگل ها که در جنوب دریای خزر قرار گرفته اند بین کشورهای ایران و آذربایجان مشترک هستند. جنگل های هیرکانی از سال های بسیار دور به جا مانده اند و حتی برخی می گویند عمر آن ها را با دایناسورها (دوره سوم زمین شناسی) برابر می دانند.
از منطقه هیرکان در جمهوری آذربایجان تا نزدیک آستارا جنگلهای کهنسال و تماشاییای وجود دارند که هوای معتدل این منطقه حسابی به آنها ساخته. این جنگلهای ۴۰ میلیون ساله، برای خودشان پارک ژوراسیکی است.
مساحت این جنگلها ۵۵ هزار کیلومتر مربع است که دو میلیون هکتار آن در ایران و ۲۰ هزار هکتار در آذربایجان قرار گرفته. ارتفاع آن از سطح دریا شروع میشود و به ۲۸۰۰ متر میرسد. حدود نیمی از این جنگلها از بین رفته و الان فقط از ۳/۱۰ درصد آن حفاظت میشود.
۵۳ درصد جنگلها در مازندران، ۲۶ درصد در گیلان و ۲۱ درصد در گلستان قرار دارند. در جاهایی مثل پارک ملی گلستان، جنگل الیمستان هراز، جنگل افراتخته، جنگل ابر شاهرود، جنگل های ارسباران، پارک جنگلی بیبی یانلو و پارک جنگلی ناهارخوران گرگان میتوانید به جنگلهای هیرکانی دسترسی داشته باشید. همچنین بولا، جنگل واز، حوزه کجور نوشهر، پلنگ دره، چهارباغ چالوس، جنگل خشکداران، گشت رودخان، سیاه رودبار گیلان و منطقه حفاظتشده لیسار جزو این جنگلهای کهنسال هستند.
در جنگل هیرکانی ۱۵۰گونه درخت و بوته وجود دارد. آنها در دسته جنگلهای سبز تابستانی یا پهنبرگ خزانکننده قرار میگیرند. نوع درختان هم در منطقه کمارتفاع، با درختهای دامنهها و نواحی خیلی بلند با هم فرق دارد.
راش، بلوط، افرا، نارون، توسکا، زبان گنجشک، ممرز، بارانک، سرخدار، نمدار، انجیلی، لرگ، لیلکی، خرمندی، انجیر و شمشاد بیشتر از بقیه هستند.
درختچههای زیادی در این ناحیه پیدا میکنید، مثل زغالاخته، انار، ازگیل، زالزالک، کوله خاس، آلوچه وحشی، سیب وحشی و خاس. گونههای بومی که برگهای سوزنی دارند، درختان سرخدار، زربین و سرونوش در دنیا کمنظیرند.